Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Πλαντάζει η σκηνή με ποίημα: Αταφοι Νεκροί



Αύριο Σάββατο 30 Μαΐου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Αττις ένας μαραθώνιος ανάγνωσης. Είκοσι ένας νέοι ποιητές θα διαβάσουν παλαιότερα και καινούργια ποιήματά τους με θέμα τους Αταφους Νεκρούς. Η πρωτοβουλία ανήκει στον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο.
Η συγκεκριμένη βραδιά εντάσσεται σε ένα συνολικότερο project με κοινό τίτλο και κοινή θεματική που θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια, με την προοπτική αργότερα να αναπτυχθεί και σε άλλες χώρες, με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών δημιουργών απ’ όλες τις τέχνες.

Στο project συμμετέχουν το Θέατρο Αττις, το Wilma Theatre της Φιλαδέλφειας, το Columbia University και άλλοι φορείς της Νέας Υόρκης. Πάνω στο θέμα θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας, συνέδρια, συζητήσεις με το κοινό και διαλέξεις στο Columbia University από τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο. Η ποιητική εκδήλωση του Σαββάτου αποτελεί την εναρκτήρια βραδιά του project.

Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι ούτε να περιαυτολογήσει, ούτε να διαφημίσει το γεγονός. Αρχικά θα θέλαμε να λειτουργήσει ως ένα συλλογικό «ευχαριστώ» προς τον Θεόδωρο Τερζόπουλο. Γιατί το να δίνεται βήμα σε νεότερους καλλιτέχνες -και μάλιστα με την τιμητική εναρκτήρια τοποθέτηση- ούτε συχνό ούτε αυτονόητο είναι. Αλλωστε, αυτή είναι η τρίτη φορά που το Θέατρο Αττις παρουσιάζει δουλειά νεότερων ποιητών.

Δεύτερος στόχος του κειμένου είναι να κοινωνήσει και να μοιραστεί έναν ενθουσιασμό. Τον ενθουσιασμό της συνύπαρξης και της συνομιλίας. Τον ενθουσιασμό μιας συλλογικής χειρονομίας προς το κοινό. Τον ενθουσιασμό της καταγραφής και της χαρτογράφησης νέων φωνών, λιγότερο ή περισσότερο ορατών, ακόμη και αόρατων.

Η κατάφαση στο γεγονός πως ποίηση γράφεται και σήμερα, άσχετα από αντιξοότητες, άσχετα από πληγές ή δυσκολίες. Στο γεγονός πως η νεότερη γενιά, αν και λοιδορήθηκε τόσο συχνά από τον κυρίαρχο λόγο -με μια σειρά από σαρκοβόρα επίθετα-, γράφει, φτιάχνει, δημιουργεί. Στο γεγονός πως η ποίηση δεν βρίσκεται μόνο στο Πάντα αλλά και στο Παντού (ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην εκδήλωση συμμετέχουν ποιητές από την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Δράμα, τη Χίο, την Ιεράπετρα, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία).

Στο γεγονός πως, παρά τον μεγάλο αριθμό, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν άλλοι τόσοι νεότεροι ποιητές και πως η ζώσα λογοτεχνία, η λογοτεχνία αυτή που δεν βασίζεται αποκλειστικά στο λογοτεχνικό μέγεθος, αλλά και στην εγγύτητα με το βίωμα, την κοινότητα, την κάθε μέρα, προσπαθεί να αποκτήσει εξωστρέφεια, να βγει από το χαρτί, από τους λογοτεχνικούς κύκλους και από τους μυημένους και να μοιραστεί σ' αυτούς που την αναζητούν και την έχουν ανάγκη. Και πως δεν διστάζει να μιλήσει ακόμη και για τα μεγάλα θέματα, τους πυρήνες, τα κεντρικά σημεία της ανθρώπινης κατάστασης σαν αυτό που θέτει η θεματική της εκδήλωσης.

Είναι οι άταφοι νεκροί, οι έκθετοι στη μνήμη και διαμπερείς στον χρόνο, αυτοί που η γλώσσα δεν τους επιτρέπει να ησυχάσουν, αυτοί που οι γύρω συνθήκες αναπαράγουν το γεγονός του θανάτου τους ως γένεση της μνήμης, του παρελθόντος, του παρόντος. Τα μνημεία δεν θα καλύψουν με ησυχία τις μορφές τους, τα τραγούδια δεν θα φράξουν την ακοή τους και η απουσία τους θα προστεθεί σαν παρουσία, δίπλα σε όλους όσοι δηλώνουν παρόντες, παρόντες ενάντια σε ό,τι σημαίνει η απουσία. Εκείνοι που παραμένουν ορατοί ακόμη και όταν το βλέμμα δεν τους ψηλαφεί. Και ακόμα, εκείνοι που αν και ορατοί στο τώρα δεν χωρούν στο βλέμμα.

Είκοσι ένας νέοι ποιητές διαβάζουν παλαιότερα και καινούργια ποιήματά τους στο Θέατρο Αττις συνδιαλεγόμενοι με ό,τι διαχωρίζει τη μνήμη από τη λήθη, τη σκιά από το σκοτάδι, την παρουσία από την απουσία, το Τώρα από το Ποτέ. Είκοσι ένας νέοι ποιητές συνδιαλέγονται με τους Αταφους Νεκρούς.

Συμμετέχουν οι ποιητές:

Ζήσης Αϊναλής, Αντιγόνη Βουτσινά, Χρήστος Αρμάνδος Γκέζος, Αννα Γρίβα, Νίκος Ερηνάκης, Νικόλας Ευαντινός, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Θωμάς Ιωάννου, Λένα Καλλέργη, Αλέξιος Μάινας, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Δημήτρης Πέτρου, Σταμάτης Πολενάκης, Θοδωρής Ρακόπουλος, Γιάννης Σιδέρης, Γιάννης Στίγκας, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Νίκη Χαλκιαδάκη, Δημήτρης Χιλλ, Θοδωρής Χιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: